Outreach and inreach, jak si povídat po církvi, investice do duše, evangelizace, duchovní rozhovory

Jak se u vás po bohoslužbě mluví? O fotbale? Pomluvy? A jak to změnit.

Mluvení v církvi

Možná to taky znáte. Skončí bohoslužba a lidé si začnou povídat. Tedy alespoň někteří a to jen s některými. Protože někteří si s některými (již dlouhou dobu) nepovídají. Jsou na ně naštvaní, ačkoliv právě slyšeli kázání o odpuštění a o milování jednoho druhého. A tak si, pokud hned nepospíchají zrovna domů, trochu povídají. Ale o čem. Snem každé církve je, aby to nebylo o tom jak hrála Sparta s Baníkem, ale aby se pokračovalo v Duchu Božím. A k tomu vám může pomoci kelímek. Ano, slyšíte dobře, obyčejný kelímek.

A k čemu ten papírový kelímek?

Outreach and inreach, jak si povídat po církvi, investice do duše, evangelizace, duchovní rozhovory, kávička s Bohem, evangelizace

Nebojte se, nejedná se o nějaké manažerské metody a o hry na scelování týmu. Jedná se o evangelizační pomůcku, která Vám pomůže vést druhé k Bohu. Po “schromku” se tak nějak setkáte u kávičky a začnete si povídat. Třeba o té kávičce. “Hele a ty piješ co? Chceš kávu, nebo čaj?” a podáte někomu kelímek s biblickým textem. “A ty máš co za verš?”, zeptáte se. “Hele, člověče já mám verš o tom, jak mne Bůh podivuhodně stvořil”. “No vidíš, a my si tak nějak pořád myslíme, jak sme strašní, a On Bůh nás vidí docela jinak, nepřemýšlel jsi o tom někdy?”
Tak třeba tak nějak můžete ten rozhovor začít, a nejen že se bavíte na duchovní téma, ale skutečně začnete vést hluboký rozhovor, kdy se vám třeba ten druhý otevře a vy se navzájem hlouběji poznáte.
Určitě je to takto lepší, než si začít povídat o tom, že kázání nebylo rozumnět, a že ty nové závěsy v církevní klubovně nejsou zrovna to pravé.

Outreach – evangelizace

Takže jen tak si s někým popít kávu nebo čaj, může být docela zábavná forma evangelizace. Velmi hezky a nenásilně tak najdete duchovní téma k rozhovoru. Můžete hned nováčkům v církvi vysvětlit, co ten verš na kelímku vlastně znamená a jak se vztahuje na náš život. Jestli je ze Starého nebo z Nového zákona a zda doma oni sami mají Bibli. Už to nebude jen o rozhovorech typu: “Jéé, ty máš ale hezkou sukni. A kolik vás stálo to nové auto?” Ale bude to jiné, najednou budete vědět, že je mezi Vámi Bůh. A proto jsme přeci do církve přišli.

Inreach – investice

Outreach and inreach, jak si povídat po církvi, investice do duše, evangelizace, duchovní rozhovory, kávička s Bohem

A dokonce i samotná výroba kelímků není práce nazbyt. Třeba skupinka na mládeži může vytvořit několik návrhů a určite budou mít velkou radost, když jejich dílo nalepíte na kelímky, které se budou v neděli podávat společně s kávou. A vidíte, z jednoho kelímku máte službu hned na několik stran. Jejich výroba je vlastně investicí třeba právě do zmíněné mládeže, kdy se musejí zamyslet a vybrat nějaký oblíbený verš a můžou si pak i povídat zrovna o tom, proč ten daný verš vybrali nebo mají rádi. Za druhé, je to pak tedy investice do těch, kteří si nápoj vezmou, protože je tím můžete povzbudit či přímo i vést k bližšímu poznání Pána. A za třetí to může pomoci udržet duchovní atmosféru v církvi i po kázání. To všechno zvládne “takovej jeden papírovej kelímek“.

Metod evangelizace je nespočet. A nikdy to není o metodě, ale o modlitbě a připravenosti našeho srdce. Nicméně tyto metody nám usnadňují to, jak se o evangelium můžeme sdílet.

Tak přeji všem hodně vypitých šálků, a spousty spasených a povzbuzených duší.

Sdílejte