Alžírsko

Alžírsko

Alžírsko
Alžírská lidově demokratická republika
Afrika

Rozloha: 2 381 741 km2
Zemědělství je možné na pobřeží Středozemního moře, v pohoří Atlas a na oázách; 80% je poušť.
Počet obyvatel: 35 422 589
Hlavní město: Alžír
Národy: 41 (85% nedotčeno)
Úřední jazyk: arabština a berberština. Francouzština a angličtina jsou široce používány a 25% mluví jedním z berberských jazyků + 22 dalších různých jazyků
Náboženství:

Náboženství počet %
Islám 34,462,637 97,29%
Křesťané 99,183 0,28%
Evangelikálové 84,081 0,2%

Jednota mezi berberskými, arabskými a zahraničními křesťany je zde ve slavném kontrastu s nepřátelským dědictvím mezi těmito etnickými skupinami.
Berberské národy tvoří 23% populace, ačkoli dominantní Arabové mohou být z velké části starodávnou příměsí Arabů a Berberů. Nadvláda arabského jazyka a kultury vytváří berberský nacionalismus, významnou sílu, když se snaží znovu potvrdit svou identitu a vrátit se ke svým kulturním kořenům. Jejich předkové byli kdysi křesťanští a nyní se jich tisíce obrátilo ke Kristu mezi Kabyly, někteří prostřednictvím nadpřirozených zjevení Pána Ježíše, ale hlavně prostřednictvím osobní evangelizace.

a) Chvála Bohu za pokračující růst tohoto lidového hnutí ke Kristu. Modlete se, aby se mohl i nadále šířit a prohlubovat. Proti mladé a rostoucí církvi se začínají objevovat odvetná opatření.

b) Modlete se za úsilí o usmíření prezidenta a vlády. Legislativa pro větší uznání berberského jazyka a kultury bude dlouhá cesta v překlenutí propasti mezi těmito dvěma neústupnými skupinami. Někteří Berberové se ztotožňují s křesťanstvím a Západem spíše ze zášti vůči „arabskému“ islámu než z lásky k Ježíši.

Sdílejte